Skal du på langtur med bil?

Enten du skal på en langtur eller planlegger bilferie, er det essensielt at bilen din er i toppform. Her er noen gode råd for å forberede bilen din for de lange turene som venter.

Mann og dame sitter på panser på bil

Sjekklisten før du kjører av gårde

  • Sikkerhet kommer først! Sørg for at vindusviskerne dine er i topp stand for å sikre god sikt.
  • Har dekkene god nok mønsterdybde? Sjekk dem for slitasje eller skader.
  • Riktig lufttrykk i dekkene er også avgjørende.
  • Husk å ha en refleksvest og varseltrekant lett tilgjengelig i bilen.
  • Ta med en reservenøkkel på lengre turer, men oppbevar den et annet sted enn hovednøkkelen. 
  • Lås alltid bilen når du forlater den, og hold verdisakene dine ute av syne.

Hvordan pakke bilen riktig?

Når du skal ut på langtur, er det viktig å pakke bilen riktig. Løse gjenstander i bilen kan få alvorlige konsekvenser ved en bråbremsing eller ved et sammenstøt. Så, hvordan pakker du bilen forsvarlig?

Start med å legge de tyngste og største gjenstandene nederst og lengst inn i bagasjerommet. Husk å fordele vekten jevnt. Lettere gjenstander legger du øverst, men ikke slik at de ligger høyere enn seteryggene i baksetet. Bruk gjerne stropper for å sikre at lasten din kan bevege seg minst mulig. 

Pakk slik at du ikke mister sikten i speilet. Ha minst mulig løse gjenstander som kan bli prosjektiler ved et sammenstøt. Skaff deg en kollisjonstestet nettbrettholder hvis noen i bilen skal bruke det underveis.

Sist, men ikke minst, ha nødutstyr som varseltrekant, førstehjelpsutstyr og brannslukker lett tilgjengelig for nødstilfeller.
(Kilde: Trygg Trafikk)

Når du blir søvnig bak rattet

Å sove bak rattet kan få katastrofale følger og skjer oftest under gode og/eller ensformige kjøreforhold. Kjenner du at du er trøtt, bør du ta det på alvor. Stopp og ta deg tid til en «power-nap» med en gang du føler deg uopplagt eller trøtt. En søvnmaske og et enkelt teppe vil hjelpe deg til å slappe av. Still gjerne inn en alarm på mobilen, så du føler deg trygg på å våkne.

Kjør forsiktig og nyt turen!

Tilbake til forsiden