Midlertidige problemer
Enter er rammet av en global teknisk feil hos firmaet Crowdstrike. Dette kan bety at melding av skade og Min side kan være ustabile.
Ingen grunn til panikk  – vi jobber med å rette opp i feilen, og du vil snart kunne bruke hele nettsiden vår som normalt igjen.

Sikker kjøring over fjellet om vinteren

Vinterkjøring i Norge kan være utfordrende på grunn av skiftende værforhold og tung last. Her er noen råd som kan hjelpe deg å kjøre trygt, enten du er på vei til fjellområdene eller navigerer vinterforholdene i byen.
Bil på vinterføre.

Forberedelse av bilen

Når du skal på tur, er det avgjørende å pakke bilen riktig. Overfylt bagasjerom eller tunge gjenstander på taket kan dramatisk endre kjøreegenskapene og gjøre det utfordrende å holde kontrollen på veien. Husk at en skiboks ikke bør overstige en vekt på 50-75 kilo. Tenk nøye gjennom hva som bør plasseres i bagasjerommet i stedet for i skiboksen. Og sørg for å sikre at det ikke er løse gjenstander i bilen, da dette kan utgjøre en fare både for passasjerer og andre trafikanter.

Her er noen tips for trygg kjøring over fjellet om vinteren:

 • Gjør en ekstra sjekk av dekkene før du drar av gårde. Sjekk at mønsterdybden er minst tre millimeter på vinterdekk, og at dekktrykket er riktig i henhold til bilens instruksjoner.
 • Plasser de tyngste gjenstandene nederst og lengst frem i bagasjerommet.
 • Unngå å ha løse gjenstander som iPad, vannflasker og kamera i bilens kupé, da disse kan være farlige ved brå oppbremsing.
 • Hold deg oppdatert på værmeldinger og veiforhold langs den planlagte ruten. Vær oppmerksom på at forholdene kan endre seg raskt.
 • Ta med en reservenøkkel, men sørg for at den ikke ligger synlig i bilen.
 • Ha med nok mat og varme drikker til turen. Husk også å pakke med varme klær som lue, votter, jakke og et pledd.
 • Ha en lommelykt, slepetau, refleksvest og spade lett tilgjengelig i bilen.

 

Kjør etter forholdene

Det er viktig å tilpasse kjøringen din etter værforholdene, selv om bilen er godt pakket og du er forberedt på det meste. Det viktigste rådet er å justere farten etter de gjeldende kjøreforholdene og holde deg rolig og oppmerksom. Sørg alltid for å opprettholde tilstrekkelig avstand til kjøretøyet foran deg. Husk at bremselengden kan øke betydelig på glatte underlag som is, snø og slaps, så vis hensyn til andre trafikanter.

 

Kolonnekjøring i fjellet

Det er høyst sannsynlig at du må forberede deg på å havne i kolonnekjøring når du kjører over vinterfjellet. Hvis du har fulgt rådene ovenfor og har tilstrekkelig drivstoff for turen, er det viktigste rådet å beholde roen og utvise tålmodighet. Det er ikke garantert at du kommer med den første kolonnen, så vær forberedt på ventetid.

Her er noen ekstra tips fra Statens Vegvesen om hvordan du bør håndtere situasjonen hvis du befinner deg i en kolonne om vinteren:

 • Sørg for at både du og passasjerene er godt kledd.
 • Still klimaanlegget i bilen på kald luft og rett den mot frontruten. En kjølig kupe bidrar til å unngå ising på frontruten og vindusviskerne.
 • Aktiver nødblinklysene, hold øyekontakt foran, og bruk tåkelys hvis nødvendig.
 • Prøv å holde en jevn hastighet så langt det er mulig.
 • Ikke forsøk å kjøre ut av kolonnen eller snu, da dette kan forstyrre trafikkflyten og føre til farlige situasjoner.
 • Hvis du må stoppe, eller hele kolonnen stanser, må du ikke forlate bilen. Det er en risiko for å miste kjøretøyet av syne og ikke finne tilbake til det.

 

Elbil på vinterveier: Viktige hensyn

Har du en elbil? Da gjelder alle de tidligere nevnte rådene også for deg, men det er et par ekstra hensyn du bør ta.

Det er viktig å være oppmerksom på rekkevidden, spesielt i kaldt vintervær, da mange elbiler opplever redusert rekkevidde. Vær ekstra nøye med å lade bilen tidligere enn vanlig, spesielt hvis du planlegger en langtur over fjellet.

Mens de fleste elbileiere er klar over rekkeviddeproblematikken, er det også viktig å ha kontroll på bilens regenerering og hvordan den fungerer på glatte veier. Regenereringen, som normalt bidrar til å bremse bilen når gasspedalen slippes, kan føre til tap av kontroll på glatte underlag om vinteren. Sterk regenerering kan for eksempel føre til uventede bremsinger, spesielt før svinger på glatte veier. For å unngå dette anbefales det å enten deaktivere eller justere ned regenereringen i løpet av vinteren, slik at du har bedre kontroll over bremsene og bremskraften på glatte veier.

Det er også viktig å sjekke bremsene ekstra nøye før du kjører på vinterføre, spesielt hvis du hovedsakelig bruker bilens regenereringssystem. Bremsene kan være mer utsatt for slitasje på grunn av mindre bruk. Sørg derfor for at bremsene er i god stand før du legger ut på kjøretur over vinterfjellet, og gjerne utfør en bremsetest på en rett strekning uten trafikk.

Til slutt, når du kjører elbil på glatte veier, er det viktig å være forsiktig med gasspedalen. Full gasspådrag kan føre til at hjulene spinner på glatte underlag, så akselerer forsiktig og tilpass kjørehastigheten etter veigrepet.

Kilder: NAF og Statens Vegvesen.